Slika PRIMED Lipov med 700g

     


PRIMED Lipov med 700g

Cena:  990,00 RSD

Na zalihama

PDV od 20% je uključen u cenu, troškovi isporuke nisu uključeni

Lipov med se dobija od medonosnog cveta lipe, sa kog pčele sakupljaju i prerađuju nektar i polen. Spada u monoflorne vrste meda (monoflorne vrste meda u najvećem procentu sadrže nektar i polen jedne biljne vrste).

Osobine lipovog meda: Svetlo žute je boje, prozračan, karakterističnog mirisa na cvet lipe, oštrijeg ukusa. Relativno brzo počinje da kristališe, u prva 4 meseca od vađenja iz košnice. Do potpune kristalizacije može proći 6 meseci do godinu dana.

Svoja antibiotska svojstva med ispoljava u direktnom kontaktu sa mikroorganizmima, što objašnjava povoljno dejstvo lipovog meda u tretmanu problema sa disajnim putevima, kao što su prehlada, upala grla, bronhitis i drugi. Lipov med ublažava nadraženo grlo i kašalj. Ako se polako otapa u ustima, prolaskom kroz grlo formira zaštitni sloj na sluzokoži koji je štiti od infekcije i doprinosi bržem oporavku kod prisutnih infekcija.

Sve vrste meda sadrže malu, ali veoma značajnu količinu različitih vitamina, minerala, aminokiselina i antioksidanasa. Lipov med sadrži vitamine C i B, kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, fosfor i cink. Polifenoli i flavonoidi su zaslužni za antioksidativno dejstvo.

Lipov med je prirodan tonik za organizam.

Po sastavu, najveći procenat meda čini mešavina šećera prirodnog porekla, koji su odličan izvor energije, posebno u uslovima kada je potrebna brza nadoknada (sportisti, intenzivna fizička aktivnost).

Lipa se u narodu preporučuje i za očuvanje zdravlja jetre. Lipov med povoljno deluje na funkciju jetre, pomaže proizvodnju žuči i detoksikaciju organizma.

Lipa deluje umirujuće, pa se preporučuje u otklanjanju nervoze, anksioznosti i nesanice. Takođe, može ublažiti lupanje srca i povišen krvni pritisak uzrokovan nervozom i stresom.
Međutim, kod osoba koje već imaju neki od poremećaja rada srca ne preporučuje se uzimanje većih količina lipe u dužem vremenskom periodu, zbog mogućih neželjenih efekata.
Dakle, osobama sa bolestima srca nije zabranjena upotreba lipe i lipovog meda, samo je neophodno da se pridržavaju preporučenih dnevnih doza i dužine upotrebe.

Preporuka za upotrebu lipovog meda: kafena kašika pre doručka, ili rastvoren u mlakoj vodi, mleku, čaju, ili u jabukovom sirćetu. Med je odlična prirodna zamena za šećer, pa se može upotrebljavati i u pripremi napitaka i zdravih poslastica.

Čuvanje lipovog meda: na sobnoj temperaturi, zaštićeno od vlage i direktne sunčeve svetlosti.

Napomena: Kristalizacija je prirodno svojstvo koje ni na koji način ne menja kvalitativni sastav meda. Kistalisan med možete vratiti u tečno stanje stavljanjem tegle sa medom u posudu sa vodom koja se zagreva do 45°Cda bi med sačuvao sva svoja lekovita svojstva. Ne preporučuje se zagrevanje meda na temperaturu višu od 45°C, kako ne bi došlo do gubitka hranljivih materija.

+381117151265 - Poručivanje telefonom
Ponedeljak-Petak 08-20hInformacije o proizvodu


Kategorija: Pčelinji proizvodi

Brend: PRIMED


  
  

  

Brendovi

  


  

Newsletter

 
Da li biste želeli da primate obaveštenja o popustima, specijalnim akcijama i novim ponudama putem email-a?

  


  

Tagovi